Első magyar repülőgépgyár

Albertfalvi Helytörténeti Gyűjtemény
2020.06.05 20:47

                     

         

Az első világháború kezdetétől fogva a Duna mentén - a budapesti Szent Gellért tértől egészen Érdig - létesültek a magyar repülés jelentős bázisai. Ezek közül legfontosabb volt az Első Magyar Repülőgépgyár és ennek szárazföldi - ill. vízi repülőtere Albertfalván, 1914 és 1926 között. Az első repülőgépek megépítésének 80. évfordulójára készült el a múzeum kiállítása, mely - különösen a tanulók körében - osztatlan sikert aratott. A képen Beleznay Andor, a múzeum vezetője az érdeklődő tanulók körében látható, egy repülő bemutatása kapcsán.

 

Az egy-két négyzetméteres makett hűen ábrázolja a Duna azon szakaszát, mely a mai Szabadság-hídtól az albertfalvi Vegyész utcáig mutatja be a repülés főbb fázisait, a repülőtereket, az átszerelő telepet, a gyárat. Méretarányos makettek formájában jelentkeznek a JUNKERS, a HOPFNER H.A, az UFAG, a BRANDENBURG, a LOHNER, az ORAVECZ, a LAMPICH és a SZEBENY típusú gépek különböző fajtái. Több, mint száz fénykép tanúskodik a 80 évvel ezelőtti repülőéletről. Ezeket a fényképeket hat másfél négyzetméteres tablón helyeztük el. Az összeállításban Winkler László segédkezett, aki e téma lelkes szakértője.

   

      

A múzeum kezdeményezésére 1994-ben - Albertfalva létrejöttének 175. évfordulóján - emléktáblát helyeztünk el az egykori repülőgépgyár egyik szerelőcsarnokának falán. Ez az épület csak egyike a Magyar Repülőgépgyár RT. 1914-ben készült épületeinek, melyek még ma is léteznek, működnek.

© KözPont Újbudai Kulturális Nonprofit Kft., 2023 | Minden jog fenntartva.